01.09.2016

• BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN PASAPORTLARININ BULUNMASI,
  • KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARIN NAKİL BELGELERİNİN OLMASI,
  • KURBANLIK HAYVANLARIN ERKEK OLANLARININ TERCİH EDİLMESİ,
  • SIĞIRLARIN İKİ YAŞINI DOLDURMUŞ OLMASI.

KURBAN KESİM YERLERİ

• ŞEHİRLERDE KESİMHANE VE KURBAN KOMİSYONLARININ BELİRLEDİĞİ KESİM YERLERİNDE KURBAN KESİLECEKTİR.

• KÖYLER VE BELİRLENMİŞ KESİM YERİ BULUNMAYAN YERLERDE İSE KENDİ BAHÇESİNDE KESİLECEK VE ÇEVREYE ZARAR VERİLMEYECEKTİR.

• CADDE, SOKAK VE PARK GİBİ TOPLUMSAL ALANLARINDA KURBAN KESİLMEYECEKTİR.

KURBAN KESİLDİKTEN SONRA HALK VE HAYVAN SAĞLIĞI AÇISINDAN

• KAN, ATIKLAR VE İÇ ORGANLAR SOKAK VE CADDELERE BIRAKILMAYACAK, EVCİL VE YABANİ HAYVANLARA VERİLMEYECEK, DERİN ÇUKURLARA GÖMÜLEREK İMHA EDİLECEKTİR.

EK-2

İl Müftülüğü

KESİM SONRASI TESLİM EDİLMESİ GEREKLİ EVRAKLAR

KURBAN OLARAK KESİLEN SIĞIR CİNSİ HAYVANLARIN

KULAK KÜPE VE PASAPORTLARI

• ÜRETİCİLER
  • SATICILAR
  • KASAPLAR
  • KASAP YARDIMCILARI
  • VETERİNER HEKİMLER
  • MUHTARLAR
  • BELEDİYE ZABITA GÖREVLİLERİ
  • VEKÂLETLE KURBAN KESİM ORGANİZASYONU YAPANLAR
  • DİĞER GÖREVLİLER

VASITASIYLA İL VEYA İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜKLERİNE 23 EYLÜL 2016 CUMA GÜNÜ MESAİ BİTİMİNE KADAR TESLİM EDİLECEKTİR.

İL MÜFTÜLÜĞÜ

D U Y U R U

12-15 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Kurban Bayramının vatandaşlarımız tarafından huzur içerisinde kutlanabilmesi ve kurban kesecek vatandaşlarımızın da dini hükümlere uygun, çevre ve halk sağlığına riayet edilerek kurbanlarını kesebilmelerine yardımcı olmak amacıyla İlimiz Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca aşağıdaki tedbirler alınmıştır.

1. KURBAN SATIŞ YERİ;

Arpalık Çukuru Mevkiinde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü karşısındaki Belediye Açık Hayvan Pazarı olarak belirlenmiştir.

1. KURBAN KESİM YERLERİ;
  1. Özelleştirilen Belediye Mezbahanesi, (Kamberoğlu Ltd.Şti’ne Kiralık). Arpalık Çukuru Mevkiinde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü karşısındadır.
  2. Belediye açık hayvan pazarı kesim yeri  (Belediye Canlı Hayvan Pazar Yeri).
  3. İl Özel İdaresine ait, özelleştirilen Hasandede El-taş özel Mezbahanesi.

Bu kesim yerlerinde kiracı firmalar tarafından ehil kasaplar bulundurulacaktır.

Kendi İmkânlarıyla kurban kesecekler için kesim yerleri;

1. Cumartesi Kapalı Pazar Yeri,
  2. Kaletepe Kapalı Pazar Yeri,
  3. Yenimahalle Kapalı Pazar Yeri,
  4. Bahçelievler Kapalı Pazar Yeri,

Ayrıca isteyen vatandaşlarımız etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde gerekli hijyen şartlarına uymak kaydıyla kurbanlarını kesebileceklerdir.

1. KURBAN SATIŞ VE KESİMİNİN YASAK OLDUĞU YERLER;

Kurban satış ve kesim yeri olarak belirlenen yerler dışında cadde, sokak, park ve bulvar gibi umuma açık yerlerde kurban satış ve kesimine kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Bu konuda gerekli denetimler, Belediye zabıtası ve diğer kolluk kuvvetlerince yapılacaktır.

1. KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİNDE PERSONEL GÖREVLENDİRME;

Kurban satış ve kesim yerlerinde görevlendirilen personel, denetim elemanları ve din görevlilerine kurumlarınca tanıtıcı “Görev Kimlik Kartı”, ayrıca kurban kesmek için görevlendirilen kasap ve yardımcı elemanlara ise “Kesim Elemanı Kimlik Kartı” verilecektir. Ehil olmadıkları için “Kesim Elemanı Kimlik Kartı” verilmeyenlerin kurban kesmelerine müsaade edilmeyecektir.

1. KOMİSYONCA BELİRLENEN YERLERDE KURBAN KESİM ÜCRETİ;
  1. Büyükbaş hayvanlar için Kurban kesme, yüzme ve dört parçaya ayırma ücreti; 300.00 (Üçyüz) TL’dir,
  2. Küçükbaş hayvanlar için Kurban kesme, yüzme ve dört parçaya ayırma ücreti;   40.00 (Kırk) TL olarak belirlenmiştir.

1. KURBAN KESİM SIRASININ ALINMASI;
  1. Canlı hayvan pazarı bitişiğindeki Belediye mezbahanesi ile açık hayvan pazarı kurban kesim yerinde kurban kesimi Belediye Başkanlığı le sözleşmesi bulunan Kamberoğlu Ltd. Şti. tarafından yapılacağından kurban kesim sırası ve randevu Kamberoğlu Ltd. Şti. tarafından verilecektir.
  2. Hasandede El-taş mezbahanesinde kurban kesimi El-taş firması tarafından yapılacak olup, kurban kesim sırası ve randevu El-taş Firması tarafından verilecektir.

1. DENETİM;
  1. Kurban satış yerleri Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Belediye Zabıta Müdürlüğü ekiplerince 01 Eylül 2016 tarihinden itibaren denetlenecektir.
  2. Kurban kesim yerleri ise bayram günlerinde Denetleme Komisyonu tarafından denetlenecektir.

1. KULAK KÜPELERİ;

Kurban kesilen Sığır cinsi hayvanların kulak küpesi ve pasaportları, üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veterinerler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vekâletle kurban kesim organizasyonu yapanlar ve diğer görevliler vasıtasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine 23 Eylül 2016 cuma günü mesai bitimine kadar teslim edeceklerdir.

1. CEZAİ MÜEYYİDE;

İlgili Bakanlar Kurulu Kararı, Yönetmelik, Tebliğ ve bu mevzuat doğrultusunda Kurban Hizmetleri Komisyonunca alınan karar doğrultusunda sokak, cadde ve parklarda kurban satarak ve keserek çevreyi kirletenler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun ilgili maddelerine göre gerekli cezai işlem yapılacaktır.

Halkımıza saygıyla duyurur, Kurban bayramlarını tebrik ederiz.