26.06.2020

Kırıkkale İl Müftülüğü 2020 Yılı Yaz Kur'an Kursları Açılış Bülteni

Kur’an-ı Kerim Nasıl Bir Kitaptır? Kur’an Öğrenmenin ve Okumanın Fazileti,

Kur’an-ı Kerim, Âlemlere Rahmet Peygamberimiz (a.s.) aracılığıyla akıl sahibi insanların düşünüp öğüt almaları için indirilmiş mübarek bir kitaptır. (Sad, 29) Bu kitap, bize yaratılışımızın hikmetini, varoluşumuzun gayesini öğretmekte, hayatın imanla anlam bulacağını, insanın kulluk ile yüceleceğini haber vermektedir.

Kur’an-ı Kerim, bir öğüt, kalplere bir şifâ ve inananlar için yol gösterici bir rehber (Yunus, 57) olarak biz müminlere Yüce Rabbimizden en büyük hediyedir. Kur’an-ı Kerim, Sevgili Peygamberimiz (a.s.)’ın bize bıraktığı en yüce emanettir. Bu yüzden müminler olarak zihnimizi ve gönlümüzü onun ışığıyla aydınlatır, bu günümüzü ve yarınımızı onun rehberliğinde inşa ederiz. Kur’an’ın rahmet yüklü mesajlarını, helal ve haramlarını göz aydınlığımız olan yavrularımıza öğretmek için azami gayret gösterir, tertemiz fıtrat üzere doğan çocuklarımızın fıtratlarının bozulmaması ve Allah’a kullukla yetiştirme sorumluluğunun dünyada bize verildiğini biliriz.

Allah-u Teâlâ’nın: “Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem azabından koruyun.(Tahrim Suresi,6.ayet) ve Namazı kıl ve ailene de emret.” (Taha Suresi, 132.ayet) ayeti kerimelerindeki emirlerine baktığımızda çocuklarımızın din eğitiminin anne babalara yüklenmiş bir sorumluluk olduğunu anlıyoruz. Dünya menfaatleri uğruna çocuklarımızla ilgili nasıl her türlü önlemi alıyor, başarıya ulaştıracak plan ve programları önceden hazırlıyorsak, ebedi hayatları bize emanet edilmiş çocuklarımızın İslam ahlakı ile yetişmeleri yönünde de aynı hassasiyeti göstermemiz, onları kendini ve Rabbini bilen, sorumluluklarının farkında olan, milletine ve insanlığa faydalı nesiller olarak yetişmelerine katkı sağlamak da her anne babanın evladına karşı en önemli vazifesidir. Peygamberimiz (a.s.)’in “Hiç bir anne baba çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.” (Tirmizi, Birr, 33) hadisi gereği yavrularımıza imanı ve İslâm’ı öğretmek, güzel ahlak ile mücehhez kılmak onlara bırakacağımız en büyük mirastır.

Sevgili Peygamberimizin: “Sizin en hayırlınız Kuran’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” (Tirmizî, Fedâilü'l-Kur'ân, 15.) “Şüphesiz insanlardan Allah’a yakın olanlar vardır! Onlar Kur'an ehli, Allah ehli ve Allah’ın has kullarıdır!”  (İbn-i Mâce, Mukaddime, 16) hitapları Kur’an öğrenmenin, okumanın ve hayatımıza uygulamanın ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlatmaktadır.

Kıymetli Kardeşlerim,

Her sene milyonlarca çocuğun birlikte Kur'an-ı Kerim ve dini bilgileri öğrenmek maksadıyla cami ve Kur’an kurslarına akın ettiği Yaz Kur'an Kursları, bu yıl tüm dünyayla beraber ülkemizde de devam eden Koronavirüs (Covid-19)  salgınına yönelik alınan tedbirler kapsamında Diyanet TV üzerinden gerçekleştirilecektir.

Eğitimler Ne Zaman başlayacak ve Nereden Takip Edilecek?

Kuran okuyuşunu öğretmek, Kuran Surelerinden bir kısmını ezberletmek, namaz, oruç vb. ibadetler hakkında bilgi vermek, ahlak eğitimi ve milli-manevi değerlerimizi çocuklarımıza vermek için 29 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren 6 hafta boyunca Diyanet TV ekranlarından gerçekleştirilecektir. Eğitimler;

1. Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenmek isteyenler için "Yaz Kur’an Kursları Kur’an Öğreniyorum",
  2. Kur’an-ı Kerim okumayı bilen bununla beraber okuyuşunu güzelleştirmek ve tecvit öğrenmek isteyenler için "Yaz Kur’an Kursları Kur'an Okuyorum",
  3. İtikat, ibadet, siyer ve ahlak derslerinden faydalanmak isteyenler için "Yaz Kur’an Kursları Dinimi Öğreniyorum" adları altında üç farklı programdan oluşacaktır.

Diyanet TV’ de Hangi Saatler Arasında Eğitim Gerçekleşecek?

DERS ADI

DERS GÜNLERİ

DERSİN BAŞLAMA SAATİ

YAZ KUR’AN KURSLARI KUR’AN ÖĞRENİYORUMN

YAZ KUR’AN KURSLARI DİNİMİ ÖĞRENİYORUM

YAZ KUR’AN KURSLARI KUR’AN OKUYORUM

HAFTA İÇİ HERGÜN

YAZ KUR’AN KURSLARI DİNİMİ ÖĞRENİYORUM (Tekrar)

HAFTA İÇİ HERGÜN

Kayıt İşlemleri Nereden ve Nasıl Yapılacak?

Öğrenci kayıt ve takip işlemleri 22.06.2020 tarihinden itibaren Başkanlığımız web sayfası (www.diyanet.gov.tr) üzerinden ve ayrıca Kırkkale İl Müftülüğü https://dibbys.diyanet.gov.tr/ehys/OgrenciKursBasvuru.aspx link üzerinden yapılabilecektir. Diyanet TV üzerinden yayınlanacak olan dersleri takip edemeyen ya da tekrar izlemek isteyenler Diyanet TV YouTube kanalı vasıtasıyla ilgili eğitim videolarına erişebileceklerdir.

Eğitim Hizmetleri Yönetim Sistemi (EHYS) üzerinden kayıt yaptıran öğrencilere İl Müftülüğüne ya da ilçe müftülüklerine başvurmaları halinde yaz Kur’an kursu kitapları ve Diyanet Çocuk Dergisi ücretsiz olarak verilecektir. Yukarıdaki link üzerinden yaz Kur’an kursları eğitimlerine dair ders programlar ile kitapların PDF formatına da erişilebilecektir.

Eğitimin sonunda sistemde kayıtlı öğrencilere isteğe bağlı olarak EHYS üzerinden test usulü online değerlendirme yapılacak olup başarılı olanlara e-başarı belgesi verilecektir.

Kıymetli Anne Babalar ve Öğrenci Velilerimiz;

Koronavirüs nedeniyle çocuklarımız vakitlerinin çoğunu evde geçirmek zorunda kalmaktadır. Teknolojinin cazibesine kolayca kapılan çocuklarımız, bilgisayar ve telefon ekranlarının önünde günlerini heba etmesin istiyoruz. O halde yavrularımızı bağımlılıktan kurtarıp akıl ve beden sağlıklarını güçlendirecek imkânlar oluşturmak, ev ortamında nitelikli zaman geçirmelerini sağlamak bize düşmektedir. Çocuklarımızın gönül dünyalarını geliştirecek, hayal ve ideallerini zenginleştirecek en güzel vesilelerden biri önümüzde durmaktadır. 29 Haziran 2020 Pazartesi günü saat 10:30’da Diyanet TV’de başlayacak ve 6 hafta devam edecek Yaz Kur’an Kursu eğitimlerine katılmaları hususunda çocuklarını yönlendirmelerini temenni ediyoruz.

2020 yılı Yaz Kur’an Kurslarının hayırlara vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ederim.

Hasan Hayri YAŞAR

İl Müftüsü