17.09.2021

Nur Camii Konferans Salonunda Ahilik Haftası dolayısıyla konferans düzenlendi

Ahi Evran'ın doğumunun 850. Yıl dönümü vesilesiyle Kırıkkale İl Müftü Yardımcısı Dr. Ali Ünal tarafından konferans programı düzenlendi. Programa Kırıkkale İl Müftülüğü idari personeli ve Din Görevlileri katıldı.

Kur'an tilaveti ile başlayan programda Dr. Ali ÜNAL Anadolu Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran'ın biyografisi ile sunumuna başladı. Sosyal, iktisadi ve sayasi hayatı etkileyerek Osmanlı devletinin kuruluşunda önemli rolü olduğunu, kurallarının asıl kaynağı din olan ve ticarette helal kazancı amaçlayan ahilik teşkilatı ticaretin ön plana çıktığı büyük ve kapsamlı bir teşkilat haline geldiğini ifade etti. Ahi Evran'ın fenni ve dini ilimleri kelam ilminde ön plana çımış olan Fahrettin Razi'den aldığını sözlerine ekledi.

Dr. Ali ÜNAL Ahi Evran hakkında "kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakârlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlâkın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik Teşkilatının kurucusu bu faziletli âlim ve mutasavvıf Ahi Pîri Horasanlı Türkün, kesin olmamakla birlikte Moğollara karşı mücadele ederken 93 yaşında şehit edildiği ve Kabrinin de Kırşehir’de kendi adı ile anılan caminin bitişiğindedir" sözleriyle konuşmasını tamamladı.