10.08.2018

Karakeçili Tanıtım ve Tarihçe

 

Kuzeyinde Bahşili, doğusunda Keskin ve Çelebi ilçeleri, güneyinde Ankara’nın Bala ilçesi ile çevrili, 225 km2 yüzölçümlü Karakeçili ilçesi, Kırıkkale’ye 35 km, Keskin’e 30 km, Çelebi’ ye 25 km, Bala’ya 25 km ve Ankara’ya 95 km uzaklıktadır. İlçenin rakımı 1.100 dür. İklimi, İç Anadolu bölgesinin tipik kara iklimine sahiptir. Kışları oldukça sert ve kar yağışlı, hava sıcaklığı kış boyunca genelde sıfırın altında seyreder. Yazları ise sıcak ve kurudur. Yağışlar az olduğundan yaz mevsiminde bitki örtüsü bozkır görünümünü alır. Yağışlar çoğunlukla sonbahar ve kış mevsiminde düşer.

Adrese dayalı genel nüfus sayımı sonuçlarına  göre Karakeçili’nin genel nüfusu (ilçe merkezi 3394, Akkoşan ve Sulubük köyleri 295 olmak üzere) toplam 3689dur.  İlçe merkezi Kurtuluş, Zafer, Yeşilevler, Fatih Sultan Mehmet, Hoca Ahmet Yesevi, Yavuz Sultan Selim, Karşıyaka, M.Fevzi Çakmak olmak üzere toplam 8 mahalleye ayrılmıştır. İlçeye sadece Akkoşan ile Sulubük köyleri bağlıdır. Köylere bağlı oba, mezra gibi yerleşim üniteleri ile kasaba bulunmamaktadır. Yerleşim dağınık değildir.

İlçede ekonomik hayat tarıma dayalıdır. Kısmen modern ve sulu tarım yapılmaktadır. İlçede Pazartesi günleri halk pazarı kurulur. Son yıllarda meyvecilik teşvik edilmiştir. İlçede genel olarak buğday, arpa, nohut, mercimek, ayçiçeği, pancar, kimyon, mısır ve fasulye ekilmektedir. Ayrıca az miktarda sebze, meyve ve bağcılık da yapılmaktadır.

İlçe merkezini diğer ilçelere ve il merkezine bağlayan yollar asfalt olup İlçe merkezine Akkoşan Köyü 13 km, Sulubük köyü de 8 km mesafededir.

İlçemizde inanç konusunda farklı unsurlar bulunmamaktadır. İlçemizde kayıtlı Havra, Sinagog ve Kilise bulunmazken, halkımız arasında bid’at ve hurafelerin ortaya çıkmasına neden olan türbe, yatır gibi ziyaret yerleri yoktur. Halkın tamamına yakını Hanefi mezhebine mensuptur. Halkımız dini gereksinimlerini Müftülük kanalıyla Camilerden ve Kuran Kurslarından karşılamaktadır.